De werking van zonnepalen

Het zonnepaneel wordt door Becker Installatietechniek op het dak gemonteerd en aangesloten op een aparte eindgroep in de meterkast. Daardoor wordt automatisch elektriciteit geleverd voor bijvoorbeeld uw verlichting of apparatuur. Zonnepanelen werken op daglicht en kunnen daardoor elk jaargetijde gebruikt worden. De zon hoeft dus niet te schijnen om voordeel te hebben!

Hieronder treft u in 4 stappen de werking van zonnepanelen aan:

1. Het zonnepaneel zet zonlicht om naar elektrische energie
Een zonnepaneel is een plaat waarop zonnecellen zijn aangebracht. Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicum. Dit materiaal heeft de bijzondere eigenschap dat het daglicht in elektrische energie kan omzetten (ook wel ‘Photo Voltaic’ of ‘PV’ genoemd).

Bij een schuin dak wordt een constructie op of in het dak gemonteerd, waarop de zonnepanelen worden bevestigd. Op een plat dak wordt het zonnepaneel op een metalen frame geplaatst dat optimaal op de zon kan worden gericht.

Wanneer een aantal zonnepanelen naast elkaar worden geplaatst, heet dat een zonnepaneelsysteem ofwel een PV-systeem.

Gemiddeld leveren zonnepanelen jaarlijks 80 kWh elektriciteit per m2 per jaar op. Bij toepassing van 3 panelen, scheelt dit voor een gemiddeld gezin dan al snel 500-600 kWh elektriciteit per jaar! Dit is ruim 10 tot 15% van het energieverbruik!

2. De omvormer zet de gelijkspanning om in (230 V) wisselspanning
Dichtbij de zonnepanelen, bijvoorbeeld op zolder, wordt de omvormer geplaatst. Met een omvormer wordt van de gelijkspanning uit de panelen 230 volt wisselspanning gemaakt. De omvormer wordt aangesloten op uw elektrische installatie. De omvormer dient nauwkeurig te zijn afgesteld op het verwachtte vermogen van uw installatie, zodat het rendement van uw systeem optimaal wordt benut.

3. De opgewekte elektriciteit kan direct in uw woning worden toegepast
Vervolgens wordt deze elektriciteit toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk van uw woning. De opgewekte elektriciteit wordt dan gebruikt door elektrische apparaten die in werking zijn.

4. U kunt het openbare elektriciteitsnet gebruiken als buffer voor de teveel opgewekte stroom

Wanneer uw installatie meer opbrengt, dan u gebruikt, wordt de teveel opgewekte elektriciteit teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnet. U ziet dit aan het zogenaamde terugdraaien van uw elektriciteitsmeter. Zo leveren de zonnepanelen u extra rendement op. U kunt deze overtollige energie bijvoorbeeld gebruiken in de winter, wanneer uw installatie minder opbrengst heeft dan in de zomer en u zelf meer elektriciteit nodig heeft.

Wilt u meer informatie?

Schroom dan niet! Bel ons vrijblijvend op 0597-646530, onze adviseur komt graag bij u langs voor een geheel vrijblijvende offerte, of kom langs in onze showroom!

U kunt ook het onderstaande formulier invullen; wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak!

Contactformulier